De STAP-subsidie

De leiderschapscursussen van Leider-STAP zijn volledig gratis te volgen met jouw STAP-budget. Vanaf 1 maart 2022 heb jij als werkende of werkzoekende jaarlijks €1.000,- budget om jezelf verder te ontwikkelen dankzij deze STAP-subsidie.

 

Over de STAP-subsidie

Vanaf 1 maart 2022 wordt er een nieuwe subsidie verstrekt om ontwikkeling en scholing te stimuleren onder volwassenen: de STAP-subsidie. Dit is een nieuwe vergoeding waarmee mensen vanaf 18 jaar tot de pensioengerichte leeftijd zich kunnen laten bij- of omscholen. Het doel van deze subsidie is om mensen te stimuleren zichzelf te laten (bij)scholen en zo hun positie op de arbeidsmarkt sterker te maken. Daar staat STAP ook voor: Stimulering van de Arbeidsmarkt Positie.

Wil jij investeren in jouw leiderschapskwaliteiten? Dan ben je bij leider-stap.nl aan het juiste adres! Wij geloven dat een leider in iedereen kan schuilen. Hiervoor is een opleidingsniveau niet relevant. Leidinggeven is een manier van communiceren, motiveren en inspireren! Daarom is deze cursus geschikt voor iedereen die affiniteit heeft met leiderschap en heb je geen vooropleiding nodig. Bij leider-stap houden we van praktische, helder uitleg en direct toepassen in de praktijk!

 

Wat zijn de voorwaarden?

Om onze opleidingen kosteloos te volgen, maak je gebruik van de STAP-subsidie. Hiervoor gelden een aantal voorwaarden.

 • Je bent minimaal 18 jaar en nog niet met pensioen;
 • Je werkt in loondienst, bent ondernemer, ZZP'er, vrijwilliger of werkzoekende;
 • Je ontvangt op het moment van de aanvraag geen studiefinanciering, lerarenbeurs of tegemoetkoming schoolkosten voor meerderjarigen;
 • Je scholing start binnen 3 maanden na afloop van het tijdvak waarin je de STAP-subsidie hebt aangevraagd. Dus vraag je jouw STAP-budget op 1 mei aan, dan ;
 • Je hebt dit jaar nog niet eerder de STAP-subsidie toegekend gekregen.

 

 

Hoe kan ik mijn STAP-budget aanvragen?

Je schrijft je eerst in bij een opleiding naar keuze op leider-stap.nl. Van ons ontvang je daarna jouw STAP-aanvraagbewijs. Hiermee vraag je jouw STAP-budget aan in het STAP-portaal bij UWV. De volgende aanvraagperiode begint 1 november 10:00

 

Wat heb ik nodig om me aan te kunnen melden?

Om een vlot aanmeldingsproces door te lopen, is het van belang dat je de volgende zaken bij de hand hebt tijdens het indienen van je aanvraag:

 1. DigiD
 2. Aanmeldbewijs van Leider-STAP 

 

Hoe vraag ik het STAP-budget aan?

 1. Log vóór 10:00 in met je DigiD in het STAP-portaal.
 2. Na inlog kom je in een wachtrij te staan. Klik deze niet weg! Het is belangrijk dat je de wachtrij open laat staan, zodat je jouw plek kunt behouden.
 3. Vervolgens kom je in het STAP-scholingsregister terecht. Zoek hier op SBK Opleidingen en kies jouw opleiding. Om te zoeken kun je gebruik maken van de zoekfilters. 
 4. Kies de startdatum waar jij je voor hebt opgegeven. Staat je startdatum er niet bij? Dit is geen probleem, kies een andere datum. Deze datum kunnen we na je STAP-aanvraag nog wijzigen.
 5. Upload je Leider-STAP aanmeldbewijs.
 6. Vul eventueel persoonlijke gegevens aan.
 7. Verstuur je aanvraag.

Na aanvraag en goedkeuring wordt jouw STAP-budget automatisch verrekend met de opleidingskosten. Er is dus geen vooruitbetaling nodig en het is volledig gratis voor jou!